Behandelingen

Hoe ziet een osteopathische behandeling eruit ?

Een consult begint met een vraaggesprek in verband met de voorgeschiedenis van de patiënt en de klacht. Dit is nodig om een totaalbeeld van de patiënt te krijgen, het ontstaan van de klacht te situeren en om mogelijke verbanden tussen verschillende klachten te linken. Voorgaande onderzoeken (echo’s, scans,..) mogen altijd meegenomen worden.

Hierna zal het lichaam onderzocht worden, niet enkel de klachtenregio maar het volledig lichaam wordt onderzocht. Dit gebeurt met de handen, er wordt geen apparatuur gebruikt. Zowel de beweeglijkheid van spieren en gewrichten als de beweeglijkheid van organen en bindweefsel wordt onderzocht. Dit is gericht op het vinden van de oorzaak van het probleem. De oorzaak bevindt zich daarom niet op de plaats waar de klacht of pijn zich bevindt!

Tijdens de behandeling kunnen handgrepen variëren van heel subtiel tot stevig, vaak op andere plaatsen dan waar de klacht zich bevindt. Omdat de oorzaak van de klacht gezocht wordt en deze voor iedereen verschillend is, kan het zijn dat 2 personen met dezelfde klacht een verschillende behandeling krijgen.
Een behandeling duurt ongeveer 45 min. 
Meerdere behandelingen zijn vaak nodig, indien er na een aantal behandelingen geen optimaal effect bereikt wordt zal dit besproken worden met de patiënt.
Na een behandeling ontstaat er vaak een verergering van de klacht zo heeft het lichaam de tijd nodig om te reageren. Hierdoor varieert de periode tussen 2 behandelingen van 1 week tot 3 weken, afhankelijk van de klacht.
Na de behandeling wordt er uitgelegd wat er behandeld werd en waarom, zodat de patiënt meer inzicht krijgt in zijn eigen lichaam en gezondheid.