Osteopathie

Wat is osteopathie ?

De mens in zijn geheel.

Osteopathie is een therapie die zich toelegt op het herstellen van een verstoord evenwicht in het lichaam. Zo wordt het lichaam in zijn geheel bekeken, alle structuren, gewrichten, spieren, ligamenten, organen staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar.
Niet alleen de klacht wordt op deze manier behandeld maar de patiënt in zijn geheel.

Als osteopaat is het belangrijk om de oorzaak van de klacht te zoeken, indien de oorzaak niet behandeld wordt, zal de klacht sneller terugkomen.
Wat de oorzaak kan zijn, is uitgebreid: van een ongeluk, ziekte, infectie/ ontsteking of operatie, stress, een moeilijke geboorte, overbelasting tot slechte voedingsgewoontes.
Wanneer organen, spieren, gewrichten, bindweefsel of ligamenten op een bepaald moment hun beweeglijkheid verliezen, uit zich dat in een klacht of pijn.

Er wordt op 3 systemen gewerkt om deze bewegingsverliezen op te zoeken en te behandelen. Deze 3 bewegingssystemen zijn onderling met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar:
– Bewegingsysteem: gewrichten, spieren, gewrichten, ligamenten,..
– Orgaansysteem: organen met hun ophangingssysteem, lymfestelsel en bloedvaten..
– Cranio-sacraalsysteem: schedel, zenuwgeleiding, hersen -en ruggemergvliezen…

Een verlies van beweeglijkheid betekent verminderde weerstand en doorbloeding in die regio.Zo vermindert de functie van het weefsel en kunnen er klachten ontstaan, zoals pijn, stijfheid, ontsteking,…